Hogyan utalj külföldre olcsón, gyorsan?

A TransferWise és a hozzá hasonló pénzküldő rendszerek igazi jótétemény a vállalkozásoknak. Sokkal olcsóbban lehet vele pénzt küldeni akár külföldre is, mint a bankból. Mutatom.

Mi is a TransferWise?

A TransferWise egy olyan pénzküldő rendszer, amely olcsóbban és sok esetben gyorsabban is továbbítja a pénzt a rendeltetési helyére. Ez különösen akkor nagyon hasznos, ha külföldre szeretnél pénzt küldeni.

Mit érdemes tudni a TransferWise-ról?

Először is azt, hogy bárkinek lehet felhasználói fiókja, akinek van saját bankszámlája.

A regisztrációhoz elég, ha a Transferwise oldalára mész, és beállítod a magyar nyelvű megjelenítést. Vagyis a TransferWise akkor is jó lehetőség a külföldre irányuló pénzküldésre, ha egy mukkot nem beszélsz angolul. A regisztráció egyszerű, de kétlépcsős. Elsőre elég hozzá az e-mail címed és az ehhez rendelt személyes (és titkos) jelszavad.

transferwise_regisztráció

Aztán viszont meglehetősen sok adatot kell hozzá megadnod. Akkor is, ha a céges fiókot akarod megnyitni.

A regisztráció után a használati felület így néz ki:

transferwise_pénzküldés

Többféle valutában is küldhetsz pénzt a világ szinte bármelyik országába. A választható pénznemek is meglehetősen változatosak. A leggyakoribbak, mint pl. az euró, angol font vagy amerikai dollár természetes a legördülő menü elején találhatóak, de ha nagyon szeretnél, akár dél-afrikai randban is indíthatsz utalást.

transferwise_valutanemek

Mi a TransferWise két legnagyobb előnye?

Az utalási árfolyam.

A bankok ugyanis a saját árfolyamaikat alkalmazzák - természetesen úgy, ahogyan ebből ők a legtöbb díjat tudják levenni ezért a számládról. Ehhez képest a TransferWise az ún. piaci középárfolyamon számol. Vagyis azt a rátát használja, amit a bankok az egymás közötti utalásaik során. (Ezzel és ezért tud olcsóbb lenni a TransferWise.)

A TransferWise a saját oldalán ezt így magyarázza:

transferwise_árfolyam

Tehát normál esetben már az átváltással hátrányba kerülsz a banki utalással a TransferWise-hoz képest. A banki díjakról, költségekről pedig még nem is beszéltünk, amit itt szintén meg tudsz spórolni. A TransferWise honlapján szép nagy képen és betűkkel hirdeti is ezt az előnyét a bankokkal szemben:

transrewise_költségek

Azaz itt nem léteznek átutalási díjak.

A TransferWise második legnagyobb előnye pedig a gyorsasága.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy Európán belül 10 perc! és 24 óra között eljutnak az utalások a címzettnek. Még a tengerentúlra és Ázsiába is elegendő 24 óra (az USA-ba általában 24-36 óra). Aki intézett már valaha bankon keresztül átutalást idegen valutában, az pontosan tudja, hogy ez micsoda gyorsaságot jelent.

Erre a TransferWise rendszere ad lehetőséget. Minden országban létezik ugyanis TransferWise számla. Az elutalt összeget először erre a számlára küldik el - ami gyakorlatilag cégen belüli számlák közötti utalásnak számít. Onnantól pedig már országon belülinek, ami azért mindenhol egy napon belül lezajlik.

Összefoglalva - ezért jó a TransferWise (és a hozzá hasonló rendszerek)

  1. Gyors
  2. Olcsó(bb a bankhoz képest)
  3. Az angol pénzügyi felügyelet ellenőrzése alá tartozik (ez egy garancia)

+1. Létezik céges verzió is, ami biztosítja az elszámolhatóságot (vagyis nem fog keveredni a magánpénzed a cégessel).

Tetszett a cikk?

Szeretnél hetente hasznos tippeket kapni, amivel növelheted a bevételedet és egyszerűsítheted az adminisztrációt?

Nem küldünk spamet, csak értékes cikkeket.

Himer Csilla

Csilla a Billcity számlázó programjának lelkes használója, és a blog egyik tartalomgyártója. Ezen kívül mikro-, kis- és középvállalkozásoknak tart pénzügyi fókuszú vállalkozásfejlesztési tanácsadást.

comments powered by Disqus