Ki fogja fizetni az adókat a robotok világában?

Ha csökken a munkahelyek száma jövőben a robotok és automatizálás miatt, akkor helyesen gondolhatod, hogy csökkenni fog az adófizetők száma is. Tehát elsőre úgy tűnik, hogy nem lesz ki fizesse az adókat. Szerencsére azért nem így lesz.

Ma már igazán sok hírt olvashatsz a jövő robotizált társadalmáról. Mi nagyon sok időt szentelünk a könyvelés vagy ügyvitel automatizálásra, de az adók kérdése eléggé általános, hogy egy külön cikkben foglalkozzak vele.

Ma egy állam adó és járulék bevételeinek jelentős részét adják a munkavállalók és munkaadók által közvetlenül fizetett munkabéreket terhelő adók, járulékok.

Az tényként kezelhető, hogy az egyes folyamatok egy vállalkozás életében egyre jobban automatizálódnak. Tíz-tizenöt év múlva okos otthonok, önvezető autók, teljesen automatizált ügyviteli rendszerek és személyi robot asszisztenseink lesznek.

Ez lesz a természetes, úgy mint ma egy mobilról indított Skype vagy Whatsup videóhívás.

Túl gyorsnak gondolod a változást, nem hiszel ebben? Csak gondolj bele, hogy milyen volt az élet 15 évvel korábban, 2002-ben:

  • nem voltak okostelefonok, csak nyomógombos sms képes készülékek
  • nem volt iPad vagy bármilyen tablet
  • nem volt mindenhol elérhető 4G internet
  • nem tudtad felhívni bárhonnan a családtagjaidat, barátaidat videóhívással ingyen
  • nem voltak elektromos autók
  • ha könyveléssel foglalkoztál, akkor valószínűleg sorban álltál május 31-én a postán mert nem volt ügyfélkapu és e-beszámoló
  • még egy vonatjegyért is sorba kellett állni, mert nem voltak jegyautomaták
  • és még sorolhatnám.

Óriási változások ezek.

Ugye így visszatekintve már el tudod képzelni, hogy mi lesz 10-15 év múlva. A fejlődés üteme is folyamatosan gyorsul, nem csak az innováció.

Nos, tehát valószínűsíthetjük, hogy 15 év múlva jelentősen kevesebb munkahely lesz, így kevesebben fogunk dolgozni is.

Viszont jóval több robotizált gyár, szolgáltatás lesz.

Így már kicsit egyszerűbb a válasz talán. A kieső adókat csak a robotok fogják tudni megfizetni. Természetesen nem a robotok saját maguk készítik majd a bevallásaikat, hanem az őket üzemeltető vállalkozások fognak többet adózni.

Erről beszélt a világ leggazdagabb embere, Bill Gates is, például ebben a cikkben.

De hasonló véleményen van a Tesla alapító Elon Musk is. Bár ő az alapjövedelmet tartja fontosnak, nyilván a kormányoknak majd elő kell teremtenie valahonnan az alapjövedelem forrását is.

Fontos változás lesz még, hogy az emberek által végzett munka értéke nőni fog, tehát egységnyi idő alatt sokkal több pénzt lehet majd keresni a robotok által nem elvégezhető munkával. Vagy aki úgy szeretné jóval kevesebb órát kell majd dolgoznia egy adott héten ugyanazért a fizetésért.

Hogyan használd ezt a saját vállalkozásodban

Ne küzdj a munka automatizása ellen, hanem használd az információt és fordítsd a saját érdekeidre.

Ha új vállalkozást alapítasz, akkor próbálj már az elején minél több folyamatot automatizálni. Legyen az könyvelés, pénzügyek, számlázás, ügyfélszolgálat, bármi.

Így jelentős munkabér költséget (+adót/járulékokat) tudsz megspórolni. Néhány év múlva biztos lehetsz benne, hogy jönnek majd új adók amivel a kormányok próbálják pótolni a kieső bevételeket.

Használd ki még ezt a néhány évet, hogy versenyelőnyt érj el azokhoz képest, akik harcolnak az automatizálás ellen.

Remélem, hogy tetszett a cikk.

Tetszett a cikk?

Szeretnél hetente hasznos tippeket kapni, amivel növelheted a bevételedet és egyszerűsítheted az adminisztrációt?

Nem küldünk spamet, csak értékes cikkeket.

comments powered by Disqus