Kevesebb könyvelőre lesz szükség 2022-ben?

Ezt a kérdést az utóbbi 1-2 évben minden könyvelő feltette már magának. A válasz legtöbbször az, hogy igen, a szakma ki fog halni és már csak néhány évük van a könyvelőknek. Leírom, hogy miért nem igaz a fenti állítás és miért hoz egy szebb jövőt a mesterséges intelligencia a könyvelőknek.

Milyen feladatai vannak általában egy ilyen könyvelőnek? Csak ami gyorsan eszembejut, nem sorolok fel minden feladatot.

  • Számlák, iratok rendezése, lefűzés.
  • Bejövő számlák könyvelése.
  • Kimenő számlák könyvelése.
  • Banki tranzakciók könyvelése.
  • Tárgyi eszköz analitikák.
  • Egyéb követelések és kötelezettségek analitikus könyvelése, nyílvántartása.
  • Munkaügyi ki- és bejelentések.
  • Bérszámfejtés.
  • Adóellenőrzésekben részvétel.
  • Ügyfelek ügyes-bajos dolgaiban segítség.
  • Adóbevallások.
  • Éves beszámolók összeállítása, beküldése.
  • Időszakos zásások.
  • Még sorolhatnám... nagyon sok feladat van.

Tudom, hiszen én is vezettem könyvelőirodát 10 évig. Akkor még ennél is több volt az adminisztráció, de legalábbis komplikáltabb volt, mert mindent papír alapon kellett beadni.

Hogyan segíthet a fenti feladatok elvégzésében a Mesterséges Intelligencia (MI)?

Először is szeretném, hogy kicsit jobban megértsd hogyan is történik az automatizálás.

Egy mechanikus munkafolyamatot viszonylat könnyen lehet ma már automatizálni. Például egy robot egy autó gyártósorán le tud festeni egy alkatrészt tökéletesen.

A könyvelésben is vannak ilyen automatizálható feladatok.
Például amikor egy banki tranzakció listát (pl. egy csv fájl) betöltünk a könyvelőprogramba, ami feldolgozza azt. Ezzel gyakorlatilag a manuális adatrögzítést küszöböltük ki. De automatizálás az is, amikor a bérprogramban egy gombnyomásra elkészül akár több száz munkavállaló havi bérszámfejtése.

Ebben nincs semmi különleges, régóta léteznek ezek a folyamatok, használjátok is őket.

A Mesterséges Intelligencia (MI) ennél sokkal többre képes.

Mi is a Mesterséges Intelligencia és mire tudjuk használni?

Mi az első ami beugrik neked a Mesterséges Intelligencia hallatán? Valószínűleg valami sci-fi filmben lévő robot (pl. a Terminátor) aki uralkodni szeretne az emberiség felett.

A valóságban ettől még nagyon nagyon messze vagyunk (szerencsére).

Jelenleg az MI-nak a gépi tanulás (machine learning) szintjét kezdik el alkalmazni egyre több szoftverben. Ez annyit jelent, hogy a szoftvert nem neked kell megtanítani bizonyos feladatokra, hanem megtanulja saját maga.

Biztos észrevetted már, hogy amikor a Facebook-ot megnyitod, azok a bejegyzések jelennek meg először, amiket leginkább szeretsz olvasni. Azért van így, mert a FB folyamatosan tanulja a szokásaidat és az alapján állítja össze a számodra leginkább megfelelő hírfolyamot.

A könyvelés bizonyos folyamatai is ilyenek. Elegendő adat után meg tudja tanulni a gép, hogy egy adott tételt milyen főkönyvi számlára kell könyvelni vagy hogy az üzemanyag áfája az adott számlán levonható vagy sem. Nincs ebben semmi őrdöngősség, te is megtanultad valamikor és elég könnyen fel lehet ismerni az összefüggéseket.

Ugyanilyen jó tud lenni az MI a hibakeresésben is. Tudjuk, hogy minden könyvelő önkéntelenül is hibázik. Ezért kell mindent újra leellenőrizni. A hibák egy része elütés, másik része pedig a gépies rögzítés miatti kis figyelmetlenség miatt keletkezik.

A szoftver meg tudja tanulni ezeket a hibákat és felhívja a figyelmedet arra, amikor egy tétel gyanús vagy szokatlan az adott gazdasági kapcsolatban.

Mi az amit nem tud még megtanulni egy szoftver?

Azért vagyunk még nagyon messze az emberi képességekkel rendelkező robotoktól, mert a szoftverek egyáltalán nem képesek még kreatív dolgokat végrehajtani.

Egy MI teszt, amire ma még nem képes egyetlen robot sem, az alábbi: benyit egy tetszőleges házba, megtalálja a konyhát, azon belül a kávét, vízet, kávéfőzőt, majd készít egy espressót. Erre bármelyik ember képes, viszont még sok évnyi távolságban vagyunk attól, hogy gép is el tudja végezni ezt a rém egyszerű feladatot.

Tehát semmi olyan feladatra nem képes még egy szoftver, ami bárminemű kreativitást igényelne. Abból pedig jócskán akad a könyvelői szakmában.

Miben tud segíteni egy könyvelőnek az MI?

Úgy gondoljatok az MI-ra inkább, mint az emberi képességek kiterjesztésére.

Ma már diktálhattok a telefonotoknak akár magyar nyelven is és meglepően pontosan felismeri a beszédet (még az én hadarásomat is) a Google vagy az Apple alkalmazása. Ha még nem próbáltad volna ki, itt megteheted. Egészen előrehaladott fázisban vannak már a fordító szoftverek, ami szintén egy szuper kiegészítő eszköz lesz az emberek számára.

A MI segítségével a cikk elején felsorolt feladatok legalább fele részben vagy egészben automatizált lesz néhány éven belül Magyarországon is.

Nálunk a Billcity-nél is kidolgozott folyamatok vannak mindenre, a megvalósításhoz van szükség még egy kis időre.

Hogyan fog megváltozni a könyvelők munkája néhány éven belül?

Amellett, hogy megszűnik a mechanikus adatrögzítés a könyvelő végre olyan feladatokat tud majd ellátni, ami igazi hozzáadott értéket jelent az ügyfele számára.

Ez egy nyer-nyer állapot könyvelő és a vállalkozó számára is.

Ezen feladatokat most leginkább azért nem tudják a könyvelők elvégezni, mert nincs elegendő idejük és nem rendelkeznek naprakész adatokkal.

A fentiek hozadékaként megszünnek az éjszakázások és a könyvelő is el tud menni a megérdemelt szabadságára bármikor, amikor szeretne.

Magyarországon nagyon sok könyvelőt (talán túl sokat is) képeztek az elmúlt évtizedekben. Van egy réteg, aki a fenti emelt szintű feladatok elvégzésére gyakorlatilag alkalmatlan, hiába rendelkezik akár mérlegképes végzettésggel. Nos, ők azok akik ma is kizárólag abból élnek meg, hogy bepötyögik a számlákat és beadnak néhány bevallást. Az ő munkájuk valóban veszélyben lesz, ha nem hajlandóak képezni magukat.

Tetszett a cikk?

Szeretnél hetente hasznos tippeket kapni, amivel növelheted a bevételedet és egyszerűsítheted az adminisztrációt?

Nem küldünk spamet, csak értékes cikkeket.

comments powered by Disqus