KATA változások 2017-től

Nem érte meg KATA-snak lenned, mert több mint 6 millió forint az éves bevételed? Januártól már neked is elérhető a KATA, mint egy nagyon kedvező adózási forma.

Miért éri meg a KATA még jobban most

  • 2017-től 6 millióról 12 millióra nő a bevételi határ, tehát dupla akkora kereted lesz, mint eddig.
  • Ennél jobb hír, hogy mindemellett marad az 50.000 Ft-os havi befizetési kötelezettséged.

Itt nézheted meg a vonatkozó törvényt

Számoljunk egy kicsit, hogyan is éri meg neked.

Ha ki tudod használni a teljes keretet, akkor 12.000.000 Ft bevétel után csupán 600.000 Ft adót kell fizetned. Ez csak 5%-os adóteher!

2016-ig ez még pont a duplája volt, 10%.

Ha havonta 400.000 Ft-ot számlázol, akkor is csak 12,5%-os az adóterhed.

Erre nagyon figyelj

Katásként szinte biztos, hogy nem szeretnél foglalkozni az ÁFA bevallásokkal és pont ezért sok esetben még könyvelőre sincs szükséged.

Így jól döntöttél, ha ÁFA alanyi mentességet választottál. Ennek a határa 2016-ben éppen megegyezett a KATA bevételi határával, 6 millió forintal.

Jövőre az alanyi ÁFA mentes határ is emelkedik 6 millióról csak 8 millióra. Viszont ez nincs szinkronban a KATA bevételi határ emelkedésével.

Így, ha jövőre, több mint 8 millió bevételed lesz, akkor bekerülsz az ÁFA körbe. ÁFA-t kell fizetned, bevallást beadnod és minden, ami ezzel jár.

Valószínű, hogy ez a módosítás nem véletlen, a Kormány azt szeretné, ha minél több vállalkozás fizetne ÁFA-t is.

Ha alanyi mentes vagy most - és miért is ne lennél az - akkor jövőre nagyon kell figyelj, hogy ha átléped a 8 milliós bevételt, akkor kötelezően ÁFA-s leszel.

  • Be kell adnod rendszeres ÁFA bevallást.
  • ÁFA-s számlákat kell kiállítanod.
  • Ha eddig nem volt könyvelőd, jobb ha keresel egyet.

Fontos, hogy a KATA bevételébe nem számít bele az ÁFA. Tehát ha már ÁFA-san kell számláznod, akkor a 12 millió az nettó árbevételt jelent, erre jön még az ÁFA.

Melyik számla lesz az első ÁFA-s számla, ha meghaladom a 8 milliót?

Az, amelyikkel átléped a határt. Ha például 7.950.000-nél tartasz és a következő számla 100.000 Ft lenne, akkor azt már ÁFA-san kell kiállítanod.

Miért ne ess kétségbe, ha ÁFA-s leszel

Igazából, ha megérted az ÁFA lényegét, látni fogod, hogy az adminisztráción felül nincs igazán hátránya.

Valóban neked is fel kell számítani ÁFA-t a számláidban, viszont te is levonhatod az ÁFA-t a beszerzéseidből. Csak a kettő különbözetét kell befizesd.

Ne aggódj amiatt sem, hogy nagyobb összegű számlákat kell kiállítanod. Akinek számlázol, az a vállalkozás is általában levonhatja az ÁFA-t, tehát neki teljesen mindegy, hogy ÁFA-s vagy mentes számlát állítasz ki a részére.

Nagyrészt külföldre számlázok, mire figyeljek?

Ha freelancer vagy és külföldre számlázol más adóalanynak, akkor nem kell felszámítanod ÁFA-t. Ez általánosan igaz a legtöbb szolgáltatásra és termékre is. Ha bizonytalan vagy a kivételek miatt, konzultálj a könyvelőddel.

Nagyon fontos, hogy a külföldről származó bevételed, nem számít bele az alanyi mentes keretbe, mert a teljesítés helye nem belföld.

Így, ha belföldre számlázol 2 millió Ft-ot, külföldre pedig akár 10 milliót, akkor sem léped át az alanyi mentes határt, viszont még élvezheted a KATA előnyeit.

Az EU-s bevételekről ÁFA bevallást és EU-s összesítő nyilatkozatot is be kell küldened. Azokban az időszakokban, mikor nincs EU-s bevétel, nem kell sem ÁFA bevallást, sem összesítő nyilatkozatot küldened.

Ne felejtsd el az EU-s számlákra ráírni a saját közösségi adószámodat, valamint az ügyfeledét is.

Hogyan lehetek KATA-s vállalkozó?

Ha egyéni vállalkozó vagy kizárólag magánszemélyekből álló Bt. tagja vagy akkor szinte biztos, hogy választhatjátok a KATA-s adózást. A részletekért olvasd el a NAV tájékoztató füzetét, ahol mindent megtalálsz.

Mit kell tegyek ha be szeretnék lépni a KATA-ba?

Be kell nyújtanod a NAV-hoz egy erre a célra szolgáló nyomtatványt. Ezt megteheted te is az ÁNYK programon keresztül, vagy ha nem szeretnél bíbelődni vele, akkor kérheted egy könyvelő segítségét.

Erre ügyelj számlázáskor, ha KATA-s vagy

Minden számládon fel kell tüntetned az "Kisadózó" szöveget.

Mindegy, hogy hol írod rá a számlára, nem kell a neved után tenni. Nem szabad viszont elfelejtened, így legjobb, ha olyan számlázóprogramot választasz, ami automatikusan ráteszi ezt minden számládra.

Összefoglalva miért éri meg jobban a KATA 2017-től számodra

  • Ha eddig KATA-s voltál, akkor 2017-től még jobban megéri annak lenni.
  • Ha teljesen kihasználod az új 12 milliós keretet, akkor csupán 5%-os adóterhed lesz.
  • Nagyon figyelj oda viszont, ha alanyi ÁFA mentes vagy.
  • Jövőre az ÁFA mentes határ 8 millió lesz, ha ennél többet számlázol, akkor azt csak ÁFA-san teheted meg.

Ha érdekelnek más 2017-es adóváltozások is, az Adózóna cikkében megtalálhatod őket.

Tetszett a cikk?

Szeretnél hetente hasznos tippeket kapni, amivel növelheted a bevételedet és egyszerűsítheted az adminisztrációt?

Nem küldünk spamet, csak értékes cikkeket.

Szabó Dénes

Dénes a Billcity alapítója és vezetője. Elkötelezett az online ügyviteli rendszerek, automatizálás iránt. Arra törekszik, hogy a legegyszerűbbé tegye a vállalkozások számára az ügyvitelt.

comments powered by Disqus